Székelyhidi Attila

(Gyula, 1942 – 2019)

festőművész, grafikus.1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola elvégzése után, 1965-ben egy gyulai általános iskolában helyezkedett el, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban tanított, de a Békéscsabai Tanítóképző Főiskolán és a Bay Zoltán Gimnáziumban is dolgozott. Nyugdíjba vonulásáig volt munkatársa a Gyulai Városi Képtárnak, és évekig vezette az ifjúsági képzőművészszakkört az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Alapító tagja volt az 1969-ben létrejött gyulai művésztelepnek, továbbá tagja volt a Művészeti Alapnak, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak és a Gyulai Alkotók Körének. Dolgozott az öcsényi, a kétegyházi, a mórahalmi művésztelepen, és járt a szárhegyi nemzetközi művésztelepen is.

Egyéni tárlatai voltak Gyulán, Békéscsabán, Szeghalmon, Debrecenben és Szegeden, de munkáival a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a békéscsabai Alföldi Tárlaton és a gyulai művésztelep kiállításain is rendszeresen szerepelt. Alkotásai az öcsényi és a homokháti művésztelepen, a Békéstáji Művészeti Társaság itthoni és külföldi tárlatain, továbbá a fürdővárosi művészek kiállításain is láthatók voltak.

„Stílusom kialakulásában az átlagnál jobb rajzkészségem eleve meghatározó volt. Később a művésztelep váratlan megjelenése lendítette tovább, illetve az ottani műhelymunka, ahol korosztályban egymáshoz közel álló emberek szerencsésen ösztönözték egymást. Ott alakult ki ez a natúrához közel álló, ábrázoló, részletező, feltáró tevékenység, amelyben eléggé messzire eljutottunk” – fogalmazott a művész abban a Kósa Ferenc által készített interjúban, amely a Gyulaiságunk című Gyulai Hírlap-kötetben jelent meg. A művész 2019 februárjában hunyt el, március 15-én vehette volna át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári fokozatát.

(Forrás: Gyulai Hírlap)