Sebestyén János

(Budapest, 1957)

Festő.Tanulmányait 1977-1980-ig a moszkvai Állami Szurikov Képzőművészeti Akadémián (a szentpétervári mellett ez a másik legjelentősebb orosz akadémia) végezte Szahalov irányításával, majd 1980-1983-ig Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Kokas Ignác és Dienes Gábor voltak.

Több mint 20 ország tehetségei között fejlődhetett, alkothatott, s az elsősorban ott teremtett kapcsolatai révén azóta is magasan jegyzett nemzetközi művésztelepek rendszeres vendége Európa-szerte.

Közreműködött színházi produkciókban (TranzDanz, Magyar Állami Népi Együttes), és számos könyv jelent meg az ő illusztrációival. A ’90-es évek végén Nyitott Műterem címmel sikeres összművészeti esteket szervezett, miként a Budai Várban a Secco Galéria évekig futó, nagysikerű programjai is az ő nevéhez fűződnek. Kiemelkedő projektje volt, hogy a békéscsabai Príma-díjas Napsugár Bábszínház figuráit is új életre keltette.„Képei misztikus szürreális víziók, jellemzői az élénk színekből kibomló formák. A realitás határán mozgó figurák sokszor szinte szimbólumokká válnak, a szürrealista jelleg az érzelmi töltetből adódik.”